Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری فارس- اردبیل؛ رحیمه شاکر: این روزها مشاغل خانگی و کسب و کارهای خرد از سوی اکثر جوانان و فارغ‌التحصیلان دانشگاهی که از یافتن شغل مرتبط با رشته تحصیلی خود بازمانده‌اند، مورد توجه قرار گرفته و به عنوان راهکاری برای ایجاد یک منبع درآمد پایدار مطرح است.

افرادی که با حداقل سرمایه تلاش می‌کنند در چرخه تولید، گامی در جهت معرفی و ارائه محصولات تولیدی خود برداشته و نقشی در اقتصاد خانواده خود داشته باشند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این میان حرفه چرم‌دوزی هنری است که در طی سال‌های اخیر مورد توجه بسیاری از علاقمندان به این هنر و افراد جویای شغل و کسب درآمد بوده و توانسته با اقبال خوبی همراه شود.

از این‌رو به سراغ «سپیده پناهی» فارغ‌التحصیل کارشناسی ارشد شیمی و از اولین مربیان چرم‌دوزی و کارآفرینی که در پارکینگ منزل خود و در فضای تقریبی ۹ متر توانسته در حرفه چرم‌دوزی و اشتغال‌زایی در سطح استان اردبیل موفق عمل کند، رفتیم تا برای مخاطبان ما از کم‌و‌کیف شغل چرم‌دوزی بگوید.

فارس: زمینه آشنایی و مهم‌ترین عاملی که سبب شد به کار چرم‌دوزی روی بیاورید چه بود؟

پناهی: اولین‌بار در سال ۸۹ زمانی که در شهر ارومیه در مقطع کارشناسی ارشد رشته شیمی تحصیل می‌کردم به واسطه دوستانی که در اوقات فراغت خود به کار چرم‌دوزی مشغول بودند، با این هنر آشنا و علاقه‌ای که نسبت به کارهای هنری داشتم، سبب شد تا تمام مراحل مقدماتی و پیشرفته هنر چرم‌دوزی را یاد بگیرم.

پس از اتمام تحصیلات دانشگاهی و بازگشت به اردبیل، به دنبال احساس یاس و ناامیدی از نیافتن شغل مرتبط با رشته تحصیلی، به پیشنهاد اطرافیان کار چرم‌دوزی را با آموزش به اطرافیان شروع کردم.

آنچه در ابتدای این کار آزاردهنده بود، احساس سرخوردگی از مدت زمانی بود که صرف تحصیلات دانشگاهی کرده و در نهایت به دلیل نبود شغل، مجبور شده بودم به کار آموزش چرم‌دوزی روی بیاورم؛ اما گذشت زمان و مشاهده علاقه هنرجویان این رشته انگیزه و امید بیشتری برای ادامه این کار پیدا کردم.

فارس: جایگاه کار چرم‌دوزی در اردبیل و استقبال از این هنر چگونه است؟

پناهی: اوایل دهه ۹۰ کار چرم‌دوزی یک هنر جدید و نو به حساب می‌آمد تا جایی که هنرجویان و علاقمندان  این کار  مجبور بودند ابزار و وسایل مورد نیاز را از استان‌های همجوار تهیه کنند؛ اما به مرور زمان، هنر چرم‌دوزی در بین مردم شناخته شده و متقاضیان زیادی پیدا کرد به‌طوری‌که عده زیادی از هنرجویان این رشته که در سال‌های گذشته آموزش دیده‌اند، امروز توانسته‌اند جایگاه و موقعیت خاصی را در بین شهروندان اردبیلی و حتی کشور برای خود ایجاد کنند.

فارس: با توجه به ظرفیت‌های این کار آیا حمایت خاصی از این هنر بعمل آمده است؟

پناهی: صنایع دستی و هنرهای مرتبط با آن ظرفیت‌های بالقوه‌ای دارد که تا به امروز کمتر مورد توجه قرار گرفته است اما در شرایطی که اغلب صنایع بزرگ و کارخانه‌های تولیدی با مشکلات بزرگی روبرو هستند، حمایت از مشاغل خانگی و کسب و کارهای خرد می‌تواند نقش مهمی در کاهش نرخ بیکاری و رونق اقتصادی جامعه داشته باشد.

صنایع دستی و هنرهای مرتبط با آن ظرفیت‌های بالقوه‌ای دارد که تا به امروز کمتر مورد توجه قرار گرفته است.

 

در حوزه چرم‌دوزی اعطای وام کم بهره به هنرجویان برای توسعه کار چرم‌دوزی، حمایتی است که انجام می‌گیرد اما باید گفت فعالان چرم در اردبیل به پشتوانه‌ای قوی‌تر از یک وام بهره نیاز دارند، طراحی سایتی برای عرضه محصولات تولیدی تمام گروه‌های فعال صنایع دستی، اعطای معافیت‌های مالیاتی برای بیمه‌شدگان این کار و ایجاد نمایشگاه‌های دائمی تولیدات می‌تواند نقش مهمی در حمایت از فعالین عرصه صنایع دستی داشته باشد که امیدواریم در سایه تدبیر و حمایت مسؤولان محقق شود.

اعطای معافیت‌های مالیاتی برای بیمه‌شدگان این کار و ایجاد نمایشگاه‌های دائمی تولیدات می‌تواند نقش مهمی در حمایت از فعالین عرصه صنایع دستی داشته باشد.

 

فارس: سرمایه مورد نیاز برای شروع و مهم‌ترین عامل موفقیت در این کار چیست؟

پناهی: کار چرم‌دوزی هم مثل خیلی از شغل‌های دیگر به آموزش و سرمایه اولیه نیاز دارد، اما سرمایه اولیه مورد نیاز برای این کار به مراتب کمتر از سایر شغل‌ها است و با مبلغی حدود ۵۰۰ هزار تومان می‌توان ابزار و وسایل اولیه تهیه و چرم‌دوزی با دست را شروع کرد، ولی در ادامه و برای توسعه لازم است برخی ماشین‌آلات برش و دوخت چرم تهیه شود که سرمایه بالغ بر ۳۰ تا ۴۰ میلیون تومان نیاز است.

اما عامل موفقیت هر شغلی را می‌توان در شناخت نیازهای بازار و سلیقه مردم دانست و شناسایی کالای مورد نیاز مشتری و عرضه بر طبق تقاضای مردم می‌تواند یکی از عوامل موفقیت هر شغل باشد، ولی ظرفیت‌های بازار را هم نباید نادیده گرفت، در حال حاضر مثلا در اردبیل افزایش تعداد افراد شاغل در این کار، توازن میان عرضه و تقاضا را برهم زده و عرضه در بازار بیشتر از تقاضا است که برنامه‌ریزی برای صادرات محصولات چرم به استان‌های همجوار و کشورهای همسایه می‌تواند به ادامه راه فعالان این حوزه کمک موثری کند.

فارس: عمده مشکلاتی که پیش روی فعالین این گروه قرار دارد چیست؟

پناهی: اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بر حسب وظیفه‌ای که دارد مسؤولیت آموزش متقاضیان صنایع دستی را بر عهده دارد، اما در این رابطه لازم است برای ورود افراد به این حوزه، سخت‌گیری‌های لازم انجام گیرد و صدور مجوز فعالیت در حوزه‌های مختلف صنایع دستی منوط به یادگیری کامل آن هنر و حرفه انجام شود تا از ورود و حضور افرادی که کار چرم‌دوزی را زیر سوال می‌برند پیشگیری شود، در خیلی از موارد ارائه کار بی‌کیفیت از سوی برخی افراد، تولیدات سایر فعالین این عرصه (با سابقه چندین ساله) را هم تحت تاثیر تبعات منفی قرار می‌دهد.

از این رو دقت و توجه بیشتر در صدور کارت برای کارآموزان می‌تواند در ارائه محصولاتی با کیفیت بالا و به تبع آن رضایت مشتری و توسعه روزافزون کار چرم موثر واقع شود.

فارس: از نظر شما چه عاملی در رونق کار چرم و چرم‌دوزی موثر است؟

پناهی: قطعا شناسایی بازار عرضه برای تولیدات چرم می‌تواند یکی از عوامل اصلی رونق این کار باشد و از تبلیغات در این حوزه نیز نباید غافل شد و به جرات می‌توان گفت تبلیغات رکن اصلی فروش محصولات است، اما کم توجهی به جایگاه صنایع دستی و عدم تبلیغ ظرفیت‌های موجود، در نهایت ضربه محکمی بر بدنه صنایع دستی و فعالان این عرصه وارد خواهد کرد، به عنوان مثال در چند سال گذشته سایتی تحت عنوان «جمعه بازار صنایع دستی» فعالیت می‌کرد که تولیدکنندگان خانگی صنایع دستی می‌توانستند در آن به معرفی و فروش محصولات تولیدی خود بپردازند که در حال حاضر این سایت به علت عدم تبلیغات کافی و عدم آشنایی مردم، راکد و عملا غیرفعال است.

از سوی دیگر، برپایی نمایشگاه‌های دائمی برای صنایع دستی در اقصی نقاط کشور می‌تواند در رونق کار چرم موثر باشد، استفاده از پتانسیل‌های موجود، مسئله دیگری است که به رونق همه‌جانبه منجر می‌شود مثلا استان اردبیل به‌واسطه مرزی که با کشور آذربایجان دارد می‌تواند در گمرک‌های مرزی با اختصاص غرفه‌هایی به فعالین صنایع دستی، مسیر معرفی و ارائه آثار و صنایع دستی استان را به کشورهای همسایه هموار کند.

فارس: انتظاری که به عنوان یک کارآفرین از مسؤولان استانی دارید چیست؟

پناهی: در شرایطی که محدودیت منابع مادی، مسأله اصلی تمام واحدهای تولیدی اعم از صنایع خرد و کلان است و همه با آن دست و پنجه نرم می‌کنند، حمایت معنوی مسؤولان استان از کارآفرین‌ها می‌تواند مشوق تاثیرگذاری برای ادامه کار باشد.

متاسفانه با وجود اینکه بنده جزء اولین مربی‌هایی هستم که با آموزش چرم‌دوزی در صنایع دستی فعالیت داشتم و نزدیک به ۵۰ نفر کارآموز به‌واسطه آموزش چرم‌دوزی تربیت کرده‌ام و در حال حاضر نیز در همین کارگاه کوچک به کار آموزش چرم‌دوزی مشغول هستم، تاکنون هیچ یک از مسؤولان استانی حتی صرفا برای بازدید از این کارگاه نیز مراجعه نکرده‌اند.

در کل باید گفت که مشاغل خانگی و کسب و کارهای خرد با وجود اینکه یکی از مهم‌ترین منابع کسب درآمد اغلب خانوارهای کم درآمد و محروم است، اما توجه چندانی به آن نشده و شاغلان این گروه صرفا روی پای خود ایستاده و با اتکا به داشته‌هایشان فعالیت می‌کنند.

فارس: در پایان اگر حرف و سخن ناگفته‌ای دارید بفرمایید.

پناهی: آدرس غلط دادن به جوانان در تحصیل، یکی از عوامل اصلی بیکاری و سرگردانی قشر جوان است؛ اینکه چندین سال از عمری که می‌توانست به یادگیری حرفه و پیشه‌ای منجر شود، صرف رشته‌های تحصیلی‌ای می‌شود که بستر لازم برای اشتغال ندارد، خود عامل عقب‌ماندگی جامعه است که باید در برنامه‌ریزی‌ها مورد توجه جدی قرار گیرد.

آدرس غلط دادن به جوانان در تحصیل، یکی از عوامل اصلی بیکاری و سرگردانی قشر جوان است.

 

از سوی دیگر اتخاذ تدابیری  برای حذف واسطه‌ها و دلال‌ها از بازار تولیدات مشاغل خانگی و کسب و کارهای خرد می‌تواند در به ثمر نشستن زحمات شاغلان نقش مهمی ایفا کند، اینکه کالا با مبلغی کمتر از قیمت تمام شده از تولیدکننده خرید و به چندین برابر قیمت در بازار عرضه می‌شود، زمینه سرخوردگی و ناامیدی تولیدکننده را فراهم می‌کند که امیدواریم نسبت به حل این مسئله در جامعه اهتمام ویژه‌ای صورت گیرد.

تدابیری  برای حذف واسطه‌ها و دلال‌ها از بازار تولیدات مشاغل خانگی و کسب و کارهای خرد می‌تواند در به ثمر نشستن زحمات شاغلان نقش مهمی ایفا کند.

 

و نکته آخری که می‌توان به آن اشاره کرد اجحاف و تبعیض در اختصاص وام‌های کم بهره به متقاضیان مشاغل خانگی است که اغلب از سوی فعالین این حوزه مطرح می‌شود، زمانی که اخذ یک وام با مبلغ ناچیز در گیرودار بروکراسی‌های اداری خاک می‌خورد و چندین ماه زمان می‌برد، دیگر رمقی برای تولیدکننده جهت ادامه کار نخواهد ماند، به همین دلیل حمایت بیش از پیش از مشاغل خانگی و کسب و کارهای خرد در شرایطی که بیماری کرونا و بیکاری گریبانگیر جامعه است می‌تواند در بهبود نسبی شرایط خانوارها مفید باشد.

آنچه که از گفته‌های این کارآفرین پیداست مشاغل خانگی با معصومیت و دستانی بی‌دفاع در مقابل هجمه‌ای از مشکلات بزرگ و کوچک، استوار ایستاده است؛ افرادی که با کمترین میزان سرمایه و حتی گاهی با دستان خالی در پی کسب رزق و روزی حلال به کار تولید روی آورده‌اند و انتظار دارند جامعه همراهی‌شان کند.

حذف دست‌های پشت پرده که برای تقسیم حق‌الزحمه شاغلین کسب و کارهای خرد کمین کرده‌اند، آرزوی بزرگی است که با حمایت و تدبیر مسؤولان برآورده می‌شود، اعطای تسهیلات حمایتی به این قشر به تداوم فعالیت آنان منجر می‌شود و در نتیجه بار سنگینی از بیکاری قشر جوان از روی دوش جامعه برداشته خواهد شد.

همچنین ایجاد بستر لازم برای توسعه و رونق مشاغل خانگی مطالبه دیگر و به حق فعالان این حوزه است که در تخصیص اعتبار و بودجه انتظار می‌رود مورد توجه قرار گیرد.

فراموش نکنیم که در بحرانی‌ترین  برهه از زمان که دنیا درگیر بیماری کرونا بود خیلی از این مشاغل و کسب و کارهای خانگی توانستند حامی خانوارها و گره‌گشای مشکلات قشر زیادی از مردم جامعه باشند.

بنابراین بسترسازی برای رونق و توسعه مشاغل خانگی در حمایت از افرادی که با حداقل سرمایه می‌توانند کارآفرین بوده و علاوه بر خود، زمینه اشتغال افرادی دیگری از این جامعه که درگیر بیکاری هستند را فراهم کرده و منبع درآمد ایجاد کنند، از سوی مسؤولان ضروری به نظر می‌رسد و قطعا این موضوع در کاهش مشکلات اجتماعی و اقتصادی تاثیرگذار است.

از سویی دیگر، تزریق جان دوباره به صنایع دستی در کشور و استان در کنار حمایت از فعالان این حوزه، مطالبه جمع وسیعی است که فارغ از هرگونه وابستگی و تجهیزات مدرن صنعتی روی پای خود ایستاده و با دستان خود در خلق آثار هنری تلاش می‌کنند، لازم و ضروری است که امیدواریم در فرآیند برنامه‌ریزی‌ها و تخصیص بودجه و اعتبار، بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد و با حمایت مادی و معنوی از صاحبان مشاغل و کسب و کارهای خرد، زمینه رشد و شکوفایی این حوزه فراهم شود.

انتهای پیام/3463/

منبع: فارس

کلیدواژه: مشاغل خانگی صنایع دستی چرم دوزی اشتغال زایی مشاغل خانگی و کسب و کارهای خرد مورد توجه قرار آموزش چرم دوزی صنایع دستی یکی از عوامل کار چرم دوزی مورد نیاز نقش مهمی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۱۸۰۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اشتغال‌زایی جوامع محلی با فرآوری محصولات بلوط

علی حسینی می‌گوید: جنگل‌های بلوط لرستان در حکم ذخایر انرژی خاورمیانه و به‌عنوان میراثی گران‌بها نه تنها می‌توانند در کاهش آلاینده‌ها، حفظ آب، تولید اکسیژن و ممانعت از فرسایش و رسوب نقش اساسی ایفا کنند بلکه با مشارکت مردم از طریق تولید فرآورده‌های مختلف می‌تواند اشتغال‌زایی به دنبال داشته باشد.
کارشناس منابع طبیعی و آبخیزداری روغن مستخرج از میوه درخت بلوط با اهداف دارویی (درمان زخم‌ها، کنترل دیابت، بهبود هضم و گوارش، جلوگیری از آسم، بهبود سلامت قلب، جلوگیری از آلزایمر و ضدعفونی کننده)، صنعتی (در صنایع شامپوسازی و صابون‌سازی) و تغذیه‌ای (اسید اولئیک و اسید لینولئیک) را از جمله فرآورده‌های درخت و میوه بلوط عنوان می‌کند.
به گفته کارشناس منابع طبیعی و آبخیزداری اسانس‌گیری از میوه درخت بلوط برای تولید شیرینی، کیک، دمنوش، پماد و کرم‌های که در سلامت پوست و مو موثر هستند، همچنین تولید عصاره از برگ درخت بلوط به منظور افزایش تولید مرکبات از طریق مبارزه با باکتری گرینینگ جهشی در تولیدات کشور و بهبود وضعیت مردم به ویژه جوامع محلی ایجاد کند.
حسینی معتقد است: حفظ ذخایر ارزشمند جنگل‌های بلوط استان بدون مشارکت مردم امکان‌پذیر نیست.
منبع:فارس

باشگاه خبرنگاران جوان لرستان خرم آباد

دیگر خبرها

  • جزئیاتی از رویداد طراحی و بسته‌بندی محصولات خانگی، صنایع دستی و سوغات
  • تسهیلات مناسب به بانوان فعال در حوزه صنایع‌دستی اختصاص می‌یابد
  • مارک‌های  پرفروش‌ چرخ خیاطی خانگی در ایران را بشناسید
  • پرداخت ۲۳۰۰ میلیارد تومان وام اشتغال‌زایی در بوشهر
  • وام اشتغال‌زایی، به نام فقرا به کام اغنیا
  • اشتغال اهمیت دارد
  • ۶۴ نفر تسهیلات مشاغل خانگی در مشهد دریافت کردند
  • محرومیت‌زدایی امیدبخش بسیج سازندگی در کردستان + فیلم
  • اشتغال‌زایی جوامع محلی با فرآوری محصولات بلوط
  • قانون حمایت از صنایع پایین‌دستی نفت خام و میعانات گازی به تولید و اشتغال منجر می‌شود